De zwangerschap aankondigen

De zwangerschap aankondigen

7 manieren om een zwangerschap aan te kondigen

 

Hoera, jullie zijn in verwachting, gefeliciteerd! Jullie zijn waarschijnlijk helemaal door het dolle heen en zijn nu al helemaal verliefd op dat wondertje in je buik. Veel stellen kunnen niet wachten om het goede nieuws te delen met vrienden en familie. Jullie krijgen gewoon een kindje! Hoe bijzonder is dat?! Of het nu het eerste, tweede of misschien wel tiende kindje is: een zwangerschap aankondigen blijft speciaal. Maar wanneer en hoe maak je de komt van een kindje bekend? In deze blog lees je 7 mooie manieren voor het aankondigen van een zwangerschap.


Wanneer de zwangerschap aankondigen?

Waarschijnlijk willen jullie het goede nieuws meteen van de daken schreeuwen. Sommige aanstaande ouders kiezen ervoor om te wachten met de zwangerschap aankondigen tot na week 12. Dit omdat het eerste trimester dan voorbij is en de verloskundige heeft kunnen zien of alles tot nu toe goed is met de baby. Ouders en beste vrienden weten het vaak al eerder. Ook zie je steeds meer ouders die de zwangerschap al voor week 12 bekendmaken. Natuurlijk is er geen goed of fout en kun je een zwangerschap aankondigen wanneer het voor jullie goed voelt.

1: een zwangerschap aankondigen met een kaartje

Wil je vrienden en/of familie laten weten dat jullie een kleine verwachten? Dat kan met een kaartje! Stuur een ansichtkaart om een kindje aan te kondigen, bijvoorbeeld dit leuke kaartje met daarop een zwanger konijntje. Wat ook kan, is vanuit het kindje een postkaartje sturen. Gaan jullie bijvoorbeeld nog op vakantie? Stuur een kaartje met daarop een tekst ‘vanuit de baby’. Een leuke voorbeeldtekst, is:

“Hoi opa en oma! Het is hartstikke fijn hier. Het water is maar liefst 37 graden. Ik ben nog niet buiten geweest, maar ik heb gehoord dat het ook daar gezellig is. We zien elkaar in <invoegen geboortemaand baby>."

 

2: zwangerschapsaankondiging door broer of zus

Hebben jullie al een zoon of dochter en wordt hij of zij grote broer of zus? Dan is het heel bijzonder om de zwangerschapsaankondiging te laten doen door broer of zus! Trek bijvoorbeeld een mooi shirt of een romper aan met: “ik word grote broer/zus”. Een andere unieke manier om een zwangerschap via de broer of zus aan te kondigen, is door bijvoorbeeld een to-do lijstje te maken op een krijtbord en dit te laten afvinken door de broer en/of zus.

 

3: een berichtje in of op een fles

Koop een mooie doorzichtige (lege) fles en doe hier een briefje of de foto van de echo in om de zwangerschap aan te kondigen. Een gepersonaliseerd label op een fles is ook erg populair, bijvoorbeeld op een fles wijn. Schrijf hierop: “Hoi opa en oma! Mijn mama mag dit helaas over 9 maanden pas weer drinken!” Ook erg leuk, is een babyflesje cadeau doen met een boodschap. Bijvoorbeeld met: “Hoi lieve oom/tante/opa/oma, bewaar je dit goed? Dan kom ik over een tijdje graag mijn flesje bij jullie leegdrinken!”
 

4: met een foto of video de zwangerschap aankondigen

Foto’s en video’s zijn altijd een goed idee als het gaat om een zwangerschap aankondigen. Zet een camera op zelfontspanner en maak de leukste foto’s met je partner. Trek allerlei rekwisieten uit de kast, laat de echo zien, maak foto’s met babyslofjes of maak een foto van een letterbord met daarop de zwangerschapsaankondiging. Vervolgens deel je de foto’s via de mail, WhatsApp en/of plaats je het op social media. Het is ook erg leuk om bepaalde momenten tijdens de zwangerschap te filmen. Dit kun je laten zien aan mensen die dichtbij staan. Leg ook hun reacties weer vast zodat je later een mooie film kunt maken. Deze film van tijdens de zwangerschap kun je altijd terugkijken, zo waardevol!

 

5: bekendmaking via een quiz of ander spel

Willen jullie de vriendengroep het mooie nieuws vertellen? Dan is het heel leuk om er een spel van te maken! Organiseer bijvoorbeeld een quiz waarbij de goede antwoorden aangeven dat er een kindje op komst is. Of doe een muziekspel waarbij alle liedjes over baby’s, zwangerschap en/of ouders gaan. Hoe bijzonder is het wanneer het kwartje valt? Mochten de hints niet worden opgepakt, dan kunnen jullie de winnaar van een spel een cadeautje geven met hierin bijvoorbeeld een speen, mutsje of romper.

 

6: vertel het babynieuws met een hapje en /of drankje

Komen jouw (schoon)ouders regelmatig op de koffie? Dan kan daar natuurlijk een taartje bij! Duik zelf de keuken in om een baksel met dé boodschap te creëren of bestel een taartje bij de bakker met daarop de zwangerschapsaankondiging of een leuke hint. Ook erg leuk, zijn mokken die bij het inschenken van koffie of thee een boodschap tonen met: “je wordt opa/oma/tante/oom”. Andere manieren om met eten of drinken een zwangerschap aan te kondigen, zijn:

 

> een taart met daarop de foto van de eerste echo

> een (cup)cake met daarop roze en/of blauwe muisjes

> een papflesje als toetje

 

7: maak gebruik van de feestdagen

Hoe leuk is het om de zwangerschap indien mogelijk aan te kondigen tijdens de feestdagen? Leg een positieve test verpakt onder de kerstboom, personaliseer een kerstbal voor ieder familielid, laat de echo terugkomen op het kerstkaartje of doe een bericht in een chocoladepaasei. Doen jullie aan surprises en/of gedichten met Sinterklaas? Dan is een zwangerschap aankondigen ook leuk met een surprise in babythema of in het gedicht.

 

Zwangerschap aankondigen met een kaartje op maat of andere vragen?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er ontzettend veel mooie en unieke manieren voor het aankondigen van een zwangerschap. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt! Wil je een kaartje op maat om de zwangerschap aan te kondigen? Ik sta graag voor jullie klaar. Heb je de zwangerschap bekend gemaakt? Dan kun je langzaam ook al gaan nadenken over het geboortekaartje. Spannend! Heb je vragen over een geboortekaartje maken? Neem contact op en ik sta voor je klaar.

foto van Mijke Desserjer terwijl ze illustraties maakt

 

 

 

‘Bewonder & verwonder, altijd’

Liefs, Mijke